Blogg

RSS

Fre 11 oktober, Kycklinggryta med ris

11 Oct 2024

Idag skulle det bli kyckling och ris. Ris går alltid åt mycket, så Å brukar räkna 1 normalportion per barn. Dagens gästantal 8 vuxna, 17 barn, dvs 24 personer.

Kycklingen hade hunnit tina, och det var inner- bröst- och lårfile som jag skar i bitar. (med mina fina knivar som jag hittat billigt på loppis, ville ju prova dem och de var bra!)

Å brynte kycklingen på ganska hög värme, och kryddade med bl.a. Garam Masala. Sedan lade hon över den i en större gryta där hon fräst gul lök. Sedan i med 3 burkar kokosmjölk, vatten 2-3 burkar beroende på önskad konsistens.  1 msk salt, lite paprikapulver, lökpulver, 1 tsk ingefära en halv msk grillkrydda,  och doftade över lite vitpeppar. Sedan lade hon i 2-3 hackade paprikor, 1 paket fryst ananas. Det fanns lite creme bonjour vitlök som hon också hade i. Sedan reds det av med maizena.

Å sköljde jasminris, lät vatten koka upp och sedan fick riset sjuda i ca 10-12 minuter, eller tills vattnet absorberats.

Grönsakstallrik med sallad, majs, körsbärstomater, paprika och oliver.

Mellis ägg- och ostmackor.

Torsdag 10 oktober, Stekt Panerad fisk, kokt potatis och kall sås

10 Oct 2024

Idag planerade vi lite inför kommande vecka, då Å ska vara ledig torsdag och fredag, och O ska hoppa in i köket som vikarie.

Vi bestämde en preliminär meny enligt nedan:

  • Må Spaghetti och köttfärssås
  • Ti pumpasoppa och bröd (butternutpumpor och kokosmjölk, troligen)
  • On Fiskgryta med bröd
  • To Födelsedagslunch: Korv och pommes (färdig pommes, i ugn)
  • Fre Vegetarisk lasagne

Vi pratade lite allmänt också, om lite praktiska detaljer och annat. Bl.a. att det är bra att sätta på potatis redan vid 10, eftersom det dels tar tid för plattan att bli varm (5-10 min), och när den väl är varm tar det ytterligare minst en kvart innan vattnet börjar koka. Favvoplattan är den uppe i högra hörnet.
När man behöver varmhålla maten en stund ska ugnen vara på 80 grader.

Om det är 25 barn så brukar ett recept på 4port. x 5 bli lagom, (dvs 20 vuxenportioner)för både barna och vuxna. Ofta är det lite färre barn på måndagen och fredagen.

Sedan var det dags att sätta igång med dagens lunch, panerad fisk med kokt fisk och kall sås.

4 pkt pangasiusfileer a 500g. Potatis, ca 3 kg(?)

Jag enkelpanerade pangasiusfilérna i 4-5 dl grahamsmjöl, 2 msk salt, vitpeppar, ca 1 tsk curry (den ska bara anas, inte ge för mycket smak), (allt gick inte åt), stekte dem i stekpanna och lade i glasformar. När de var färdigstekta (de sista vid 10:15) fick de stå i ugnen på 80 grader tills det var dags att servera.

Kokt potatis, Å gjorde kall sås på grekisk youghurt, gräddfil, fil, lättcremefraiche och dill. (bra att göra slut på "skvättar" också) som hon vispade lite och sedan hällde upp i små kannor.

Frysta Ärter lades i kastrull, fick lite salt på sig och sedan hällde Å kokande vatten över dem. Det blev även gurka och tomat till grönsaksfatet.

Barnen gillade maten, de flesta tog om två gånger.

Till mellis mackor med ost / hushållsmedvurst.

Idag var det höst på riktigt, ihållande regn nästan hela dagen.

Onsdag 9 oktober, Skördesoppa

9 Oct 2024

Idag skulle det egentligen bli skördesoppe-lagning utomhus, men det regnade så det fick bli inomhus istället.

Barnen och "fröknarna" hade skurit och skivat både härodlade och medhavda grönsaker såsom morot, potatis, paprika, zucchini/squash, purjolök, broccoli, tomat med mera, i köket tog Å  hand om löken som fick fräsas mjuk i smör-och rapsolja i en stor gryta. Sedan i med ca 4-5 l vatten, 8 kycklingbuljongtärningar, 3 msk grönsaksfond och lika mycket kycklingfond. ! msk grillkrydda och 1 msk Melina allkrydda. Sammanlagt blev det ca 8 liter soppa som får koka tills grönsakerna är mjuka, ca 1 timme.

Vi bakade frallor till soppan, 2 pkt jäst, 1 liter vatten, 1 dl olja, (vanligt i småbröd/frallor) 1 msk salt, 2 msk honung, 4 dl grahams mjöl, 4 dl havregryn ("gott med ljust bröd, men vill ha det lite grövre för att det ska bli nyttigare" är Ås kommentar.) och jag håller med, föredrar när brödet är åt det lite nyttigare hållet. Sedan vetemjöl efter hand, blev ca 2 l. tills det är en smidig deg. Den ska fortfarande vara lite kladdig, men inte fastna när man lägger handryggen mot den.
Sedan fick den jäsa till dubbel storlek, ca 30 min. Efter jäsningen skulle degen arbetas lite grand, utan att man kör ner fingrarna i den! (haha!) Dela i 4 bitar som i sin tur rullas till en lång korv och delas i mindre bitar. Antingen kapar man bara bitar, eller så rullar man små bullar. Det blev lite blandat. Låt jäsa under duk igen, 30 min. Gräddas i 200 grader (225 i vanlig ugn)
Sedan blev det en liten impuls-äpplekaka också!  Vi skar äpplen och lade i smorda bleck, Å blandade solrosfrö, havregryn, 1 dl socker, och kanel och strödde smulet över äpplena. Avslutade med lite smör- och rapsolja ovanpå. Om det funnits ströbröd hade man kunnat blanda i det också.  Grädda i 175 grader tills fin färg (fröna får inte bli för hårda) och äpplena känns mjuka. Serverades med lättvispad grädde.

 

Mellis:
PizzaBitar,  äpplen och smörgåsar.

 

 

Tisdag 8 oktober

8 Oct 2024

Idag var det dags för födelsedagsmat igen, och dagens önskelunch var pizza. 

Fyllning/pålägg´: en kycklingköttfärssås kryddad med tacokrydda och oregano. Pizzan toppas med tunna paprikaskivor och riven ost.

Pizzadegen gjorde vi själva, ett recept som omvandlades från 4 portioner till ca 20

  • 2 pkt jäst
  • 8 dl ljummet vatten
  • 8 msk olja
  • 2 tsk salt
  • ca 20 dl vetemjöl + 2,5 dl

Jästen löses upp  vattnet, tillsätt resten av ingedidenserna (inkl. salt) och arbeta degen smidig. Ingen maskin, (den "brann upp" vid senaste brödbaket) så det blev för hand.  Låt jäsa ca 30 min.  Dela upp degen i 5 bitar, lägg papper på bleck och kavla ut degen på bakplåtspappret och bred på fyllning och lägg sedan i blecket. Jäs 5 minuter och grädda sedan i 10 - s0 min. beroende på storlek/tjocklek.

Pizza sallad, strimlad vitkål, eldorados raps- och olivolja (visste inte ens att det finns blandad raps/olivolja att köpa! ) Vitvinsvinäger, svartpeppar, flingsalt och persilado. Den blev jättegod!

Mellis blev smörgåsar med ost och hushållsmedvurst.

Tog en promenad på rasten. Gick förbi returen och hittade ett fiskespö! :)

 

 

 

Vecka 3 - Måndag 7 oktober Kött och potatis

7 Oct 2024

Idag hade Å varit och handlat.

Dagens lunch blir kött och potatis.

Vi började med att skiva fläskytterfile tunt och placera i formarna.

Potatis skulle kokas, Å räknar ca 1 potatis per barn eller en halv stor, lite extra för vuxna.

Till såsen som ska hällas över köttet i formen:

4p:

  • 3 dl grädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 oxbuljongtärning

för 16 pers blev det

  • 1,2 dl grädde
  • 4 dl lingonsylt
  • 1 dl soja
  • 4 buljongtärningar

Blanda/koka ihop alla ingredienser, häll såsen på köttet och ställ i ugn, 175 grader i ca 1 tim.

Till köttet serverades pressad potatis, och haricot vertes som stekts på hög värme för att få fin yta och sedan fått lite flingsalt, samt kokt broccoli

Till mellis blev det smoothies, 2,5 kannor (14 barn);

  • nästan 3 liter filmjölk
  • ca 0,5 kg frysta jordgubbar
  • 0,2 kg ca (?) fryst mango
  • honung ca 1 dl, tror jag det blev.

Hade velat ha lite vaniljsocker också, men det var slut.

 

 

Fredag 4 oktober Kanelbullens dag

4 Oct 2024

Födelsedags-/önskelunch idag, Hamburgare serverades med gurka, tomat, dressing, ketchup, senap och potatismos.

Eftersom det är kanelbullens dag blev det Bullbak också.

  • 1 pkt jäst
  • 1 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 1 ägg - blir godare då!
  • 150 g smör
  • 1 dl socker (när jästen löst sig)
  • 1.5 l vetemjöl ca
  1. Blanda allt och låt jästa 30-45 min.
  2. Dela i två delar, kavla ut. Bre smör på. Å strör socker, vaniljsocker och kanel separat direkt ur förpackningen, då det sparar både disk och arbete.
  3. Gör en rulle och skär i bitar. Lägg i formar och klipp ett kryss i toppen.
  4. Låt jäsa igen på plåten, ca 30 min.
  5. Grädda 8-10 min. i 225 grader (vanlig ugn 250 grader)

De här bullarna blev ruggigt goda!

 

Torsdag 3 oktober

3 Oct 2024

Studiedag, förskolan stängd.

Åkte ner till skolan och pratade lite med lärarna och kollegorna

Onsdag 2 oktober

2 Oct 2024

Önske-/födelsdagslunch : Blodpudding, kompletterades med Potatisbullar och bacon

ca 3 kg potatismos som tagits fram ur frysen och fått tina (tog jättelång tid, över 1 dag)

7-8 dl mjöl, "smeten" ska fortfarande vara lite lös, så den går att klicka ner i pannan. Testa att klicka ut i pannan, de ska hålla ihop, och det gjorde de.
Fryst mos blir lite vattnigare än färskt, då behövs det mera mjöl.

Jag stekte blodpuddingen och potatisbullarna, (potatisbullarna tog ca 1-1,5 timme att steka)

Bacon stektes på bleck i ugnen, 220 grader 7-10 minuter .

 

 

Tisdag 1 oktober Astrid Lindgren 80 år, Falukorv

1 Oct 2024

Falukorv med senapssås, "Bullerbykorv" med anledning av invigningen av tema "Astrid Lindgren 80 år"

Kokt falukorv, senapssås på ljus roux, kokt potatis, rivna morötter, tomat och kokta frysta blandgrönsaker.

Bröd:

  • 200 grader ca 25 minuter
  • 1 l. vatten
  • 2 pkt jäst
  • ca 4 dl gröt
  • 2 kg rågsikt

Måndag 30 september Pasta med laxsås

30 Sep 2024

Idag stog det soppa på menyn, men Å hade hittat en lax till bra pris på Willys, så det blev lite ändrade planer för dagen; Pasta med laxsås.

Å fräste en hackad gul lök, 5 dl creme fraiche, 5 dl creme fraiche paprika/chili, citronpeppar, salt, 1 buljongtärning, 1 msk grönsaksfond, lite mjukstekt riven squash/zucchini, ett par msk maizena och några dl mjölk till önskad konsistens. Sist i med den rökta laxen som delats i småbitar.

Serverades med kokt spaghetti och grönsakstallrik

 

Fredag 27 september Spaghetti med ost och skinksås

27 Sep 2024

Spaghetti med ost- och skinksås

Å hade fyndat rökt skinka ojämna skivor som vi tinade till såsen.
1 lök frästes i smör, 1 dl mjöl, 1 l mjölk tillsattes. ca 2,5 grädde, ca 3-4 dl vatten, ca 1 msk salt, persilado, vitpeppar (1 tsk ca) mera vatten (kanske 1 l totalt?) i med ost som får smälta, smaka av, och sist i med skinkan.

Spaghetti till 21 personer, ca 1,5 kg. (500 g räcker till ca 7-8 port)

Grönsak: pizzasallad.

Idag blev det en smuläppelpaj till personalen.

175 grader ca 20 minuter.

Efter 20 minuter var äpplena fortfarande lite hårda, Å sänkte temp till 150 grader så fick pajen stå 10 minuter till.

Till pajen serverades snabb Vaniljsås;

  • 2,5 dl laktosfri grädde (tar lite längre tid att vispa),
  • 2 äggulor,
  • 2 msk socker
  • 1,5 tsk vaniljsocker, ca.

 

Dagens tips:

Skölj grötkastruller och annan "grötdisk" med KALLT vatten, det lossnar jättelätt.

Torsdag 26 september Tonfisk- och potatisgratäng

26 Sep 2024

Idag gick vi igenom menyer och lite annat. Meny för nästa vecka,:

  • Må soppa och bröd
  • ti Kokt falukorv med potatis och senapssås (Start Astrid Lindgren 80 år)
  • On Födelsedagslunch, Blodpudding, potatisbullar och bacon
  • To stängt
  • Fre Hamburgare med mos Födelsedagsönskning.

 

Idag stog Tonfisk- och potatisgratäng på menyn.

Å blandade kokt potatis och tonfisk på burk  i fem formar (1 per bord) och toppade med hollandaisesås på påse. In i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter. Till det serverades en grönsallad.
Ungarna älskade maten och åt med frisk aptit!

Idag städade vi kylarna och diskade hyllplanen i maskin.

Dag 3, onsdag 25 september

25 Sep 2024

Dagens lunch: potatis- och purjolökssoppa, och till den långpannebröd.

  • 4 kg potatis skalades i maskinen (som för ett jäkla oväsen, men skonar oss från blåsor) till morgondagens lunch.
  • 3 stora purjolökar sköljdes, skivades och frästes/bryntes i en gryta
  • 2,5 kg mjölig potatis  skalas och delas i småbitar, 4 liter vatten och 8 buljongtärningar (kyckling- eller grönsaks.) hälls i och får koka tills potatisen är mjuk. Mixa med mixerstav. Krydda: Melina extra allkrydda

Långpannebröd till soppan:

  • 2 pkt jäst ( 2paket ger kortare jästid, 30 min istället för 60 min. lös upp i
  • 1 liter vatten
  • 3-4 dl havregryn, (som ger ett lite grövre bröd)
  • ca 2 msk brödsirap (brukar använda honung)
  • kör i maskin 10 min. ca, och låt jäsa till dubbel storlek, typ 30 min.
  • Dela degen i 2 bitar, mjöla lite så blir den lättare att hantera
  • lägg/bre ut på 2 bakpappersklädda plåtar ( man kan kavla ut den om man vill)
  • Skär skåror i degen så blir den lättare att dela sedan.
  • Låt jäsa igen. (?)
  • grädda ca 15 min i 190 grader (i vanlig ugn 250)

Grönsaker: morots- och gurkstavar.

Både soppan och brödet var mycket uppskattade av barnen.

Vi hann med lite äppelmos också:

Skala äpplen, skär i bitar, koka upp med lite vatten i en kastrull, koka till mjuka, smaksätt ev. med lite socker mixa. Klart.

 

Dag 2, Tisdag 24 september

24 Sep 2024

Dagen önskelunch lagades på Garants frysta kycklingköttbullar, farfalle och frysta blandgrönsaker; majs, paprika och ärter. Haricot Vertes som stektes i panna och kryddades med citronpeppar och grillkrydda.

Köttbullarna lagades på bleck i ugn, 250 grader i 20-25 minuter.

Det blev också brödbak, "Pennylimpa";

mängderna är cirka, då Å "höftar" ingredienserna.

100 gram jäst, 1 liter vatten, 1 msk salt, 2,5 dl farin som kördes på låg fart i maskinen. Tillsatte rågsikt lite i taget, till ca 1,8 kg i ca 10 min. Sedan fick det jäsa till dubbel storlek.
Upp  på bordet, knåda lite och dela i 6 delar, och forma till limpor som fick jäsa på plåt i ca 30 minuter, men upp till 1 tim är ok att jäsa den om tid finns.
Gräddas i 200 grader ca 25 minuter. Det blev en god limpa!

Å's skånska äppelkaka;  (hon bakar till personalen ibland)

  • Skala och dela några äpplen
  • Strö på lite kanel och lite socker.
  • Blanda ströbröd och smör (el. margarin) och strö ovanpå.
  • In in ugnen tills den ser bra ut, ca 20 minuter. 7

Serverades med snabb vaniljkräm , uppskattades mycket!

Idag kollade vi temperaturer på kylar och frysar.

 

Praktik på förskola

23 Sep 2024

Idag var första dagen på min praktik i köket på en förskola.

 

Jag blev presenterad och rundvisad i lokalerna av rektorn, sen kom kockan som jag ska gå med, hon hade varit och handlat efter frukost. Vi plockade in varorna, och sedan fick jag information, bl.a. om tider;

Frukost 7:15

Lunch 11:00

Mellis 14:15 - 15:30 ca

På morgonen kollar man hur många barn i varje grupp som ska ha mat, och så personal som äter pedagogisk lunch med barnen.

Inställning program på diskmaskinen, (som är precis en sån vi har på skolan) morgon/frukostdisken P2, resten av dagen P3 som är ett lite längre program.

Veckans meny:

  • Måndag: Korv Stroganoff med matvete
  • Tisdag: Ett av barnens födelsedags-önskemat: Kycklingköttbullar (färdiga Garant) med fjärilspasta.
  • Onsdag: Potatis- och purjolökssoppa
  • Torsdag: Tonfiskgratäng
  • Fredag: Spaghetti med skink- och ostsås

Varje dag serveras också ett grönsaksfat med olika grönsaker, kalla och/eller varma.


Dagens lunch var Korv Stroganoff (laktosfri) och matvete, som ersätter t.ex. ris. plus en grönsakstallrik med majs, morot och varm broccoli.

Laktosfri Korv stroganoff på ca 2,4 kg falukorv (ca 800g till 8 pers) och hackad gul lök bryns, lite skvättar av chilisås och ketchup tillvaratogs på, sköljdes ur med lite vatten, ner med 6-7 dl mjölk, ca 1 dl grädde, vatten, Kinesisk soja, ca 1 msk salt.  Redning 2-3 msk maizena. (lite mera blev det nog)

Det blev också en separat portion på kycklingkorv. Den var ej laktosfri.

Kolhydrat blev 18 dl matvete kokt i vatten med ca 1,5 msk salt  istället för ris eller pasta. Ris eller matvete brukar funka med på förpackningen angivet antal portioner, barnen äter ofta lite större än barnportioner.

Dagens gäster:
12 små barn serveras från 1 vagn.
13 större barn serveras från 2 vagnar.

Det var matglada barn, så det blev tabberas!

Mellanmål smörgåsar med ost och leverpastej

Eftersom Å slutar ganska tidigt på dagen så tyckte vi det kunde vara bra om jag kan vara kvar efter att hon slutat och ta hand om mellis och den sista disken. Pratade med Nina om detta, och det var ok.

 

← Äldre inlägg


Välkommen

Välkommen till oops.n.nu.

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.