Blogg

RSS

16 okt. 2025

 

Måndag, vecka 2

16 okt. 2025

Torsdag och fredag förlöpte lugnt förra veckan, i torsdags fick vi lånekläder, och göra självskattning  och lite andra "bakgrundsuppgifter" digitalt.

På fredagen blev det lite svenska läs/hörförståelse, mest avsett för invandrare misstänker jag. Några matteuppgifter blev det också, bl.a. omvandling av olika mått.

Slutade när vi var klara i fredags, så det blev hemgång före lunch. Skönt! Vädret var fint också, så det blev en promenad till skolan.

Idag, måndag blev det köksdag.

Vi fick göra vegetarisk lasagne, och tillverka pastan själva! Det var roligt, jag har aldrig gjort lasagne förut, än mindre egen pasta!

En elev som heter Åsa, som gått sen november förra året, visade oss pastantillverkningens konster, sen var det vår tur. Det gick skapligt, lite trixigt att få till degen, den skulle knådas mycket och fick absolut inte vara för blöt/kladdig, för då fastnar den i maskinen.
(Åsa praktiserar även på O'Learys nu, och trivs bra där.)

Fyllningen var ingen höjdare, tyckte jag. Den smakade mest tomat. Jag föredrar riktig lasagne, med köttfärs. I vår skulle det ha varit zucchini också, men den var slut, så vi fick göra på 1 rödlök, 3 paprikor, en halv dl. röda linser, basilika och en jäkla massa krossade tomater! (2x500g) Det stod burkar i receptet, men det som fanns var 0,5 dl. tetror, så det blev rejält med tomat. Persilja skulle det ha varit i bechamelsåsen, den glömde jag, så smaken blev lite mesig.

Eftermiddagen ägnades åt disk och städning.

Bild kommer!

Första arbetsdagen

7 okt. 2025

Sex mil ut i skogen, eller närmare bestämt, knappt två mil utanför Molkom, i Skogsberg finns vår "koja".

Inte långt ifrån den ligger Hedås, och det är, som jag förstår i de trakterna jag ska tillbringa de närmaste veckorna, och tiden med fibergrävning hos Kiltec.

 

Idag har jag lärt mig ett nytt ord, "käppning", vilket innebär att man har slangar för fiber som är nedgrävda på ett ställe, i det här fallet på ena sidan om en väg, och som ska föras genom ett rör som ett annat företag "Styrd Borrning" har placerat under vägen genom att först borra sig under vägen och sedan dra, och lämna kvar ett rör under densamma, som man sedan kan dra förstnämnda slangar igenom, käppning.

Pelle grävde "rent" runt röret, och sedan grävde han till tillräckligt djup, och därefter kunde slangarna föras igenom och över till andra sidan sidan vägen, där röret mynnar ut på en tomt där slangarna ska skarvas ihop med slangar som finns nedgrävda där sedan tidigare.

Den här käppningen var tydligen lite extra tuff, det var många slangar som skulle genom röret, och vi var fyra pers som hjälptes åt att få igenom grejorna.

Pelle i sin CAT på färd till käppningen genom "Bullerbyn" som det här stället starkt påminde om! smile

 

 

Närmaste grannen. laughing <3

Äntligen Värmland!

26 aug. 2025

Det här är husvagnen som ska bli mitt hem en tid framöver!

 

Testpilot

18 mars 2025

20170318

 

Ja, nu har jag ansökt om att få testa diverse produkter på Smartson. Bara att hålla tummarna för att jag får bli testpilot på yoghurtkvarg eller kontaktlinser. Kul det här! Tack Angelica, för att du påminde mig om smartston! :)

Fred 25 oktober Raggmunk med fläsk och Sista dagen på praktiken

25 okt. 2024

Idag skulle det bli raggmunk med fläsk.

Jag blandade ihop smeten och stekte raggmunkar. Först provade jag med tre stekpannor, men spisen är så liten och spisplattorna sitter för nära varandra, så tre pannor eller kastruller med lite storlek får inte plats samtidigt, så jag körde med två stekpannor istället. Det gick bättre. Smeten var bra, men det är inte helt lätt att få till lagom mängd med smet och potatis i varje raggmunk, plus att man fick skruva på värmen, då pannorna blev för heta i ett läge, men för kalla i snäppet under. Men det blev skapligt fina raggmunkar i alla fall.

Å stekte fläsket i ugn genom att lägga ut det på bleck. Tyvärr minns jag inte vilken temp och hur länge, men man ser ju ganska bra på fläsket när det är klart, och det blev jättegott.

Alla åt med god aptit.

Sedan kom Å intravande medan vi fortfarande satt till bords, med en trave böcker ihopknutna med ett band som knutits till en fin rosett. Hon höll ett litet "tal" och tackade mig å sin, barnens och kollegornas vägnar för de här veckorna, och så fick jag traven med böcker som tack-present! Jag blev jätteglad, så fint av dem! Vad var det för böcker, då? -Kokböcker, såklart! (hon hade förstått att jag gillar såna!) 

To 24 oktober Kycklingnuggets och bulgur

24 okt. 2024

Idag fick jag göra nuggets.

Kycklingen, (bröst- och innerfileer) var inte helt tinad, men det gjorde inte så mycket, det gick bra att skära dem i lagom bitar (1,5x2cm ca) ändå. Sedan fick de ligga och tina färdigt på ett bleck.

Paneringen bestod av först mjöl, sedan 2 ägg som vi blandade med lite vatten, vilket funkade jättebra, de blev inte lika "sega" då och det gick bättre att doppa, med det var för lite med 2 ägg, vi fick fylla på tre gånger.  Sist panko, det gick åt två, ganska små, påsar, sedan fick vi komplettera med vanligt ströbröd.

Vi friterade ett gäng i taget i en stor gryta med så mycket olja att det lagom täckte bitarna, och det tog en stund. 

Å kokade bulgur ungefär som man kokar ris. Jag tror inte jag har ätit bulgur som ersättning för t.ex. ris tidigare, det var godare än jag trodde det skulle vara, så det kan vara något att prova hemma! 

Jag tycker att nuggets'en blev riktigt goda, och både barnen och personalen var förtjusta.

Må 21 oktober Spaghetti med ost- och makrillsås

23 okt. 2024

Första dagen på sista veckan.

Fick följa med Å och handlade idag, det fanns en hel del svinnsmart-varor som åkte ner i påsarna, och ingredienser till veckans luncher. 
Sedan tillbaka och diska efter frukosten och sedan började Å med såsen, 6 runda burkar makrill (det är tydligen mindre bitar i dem än i de avlånga burkarna) och de andra ingredienserna blandades i en stor gryta och fick puttra, och spaghettin kokades.

Idag var varken barn eller personal överförtjusta i såsen, och jag ska medge att jag tyckte inte heller att den var någon hit. Men kul att prova!

Fre 18 oktober Vegetarisk lasagne

23 okt. 2024

Å ledig idag igen, och O vikarie.

O hade tydligen missförstått att jag skulle laga mat och inte bara titta på, för hon började skala morötter, och insisterade på att göra det när jag sa att jag kunde göra det. Hon frågade om jag lagade mat när Å jobbade, vilket jag ju gör till viss del. Till slut gick hon med på att jag skulle laga, och försvann ut till barnen, så hon trodde väl att jag menade att jag ville vara ensam i köket, eller så blev hon lite sur, vad vet jag?

Jag rev morötterna i alla fall, hackade en lök och stekte dessa i en gryta enligt lappen som Å skrivit åt mig. Sedan i med alla ingredienser utom grädde (mager grädde ska tydligen inte koka så länge) så fick det stå och sjuda. På slutet hade jag i grädden och allra sist keso (cottage cheese) och sedan bad jag O hjälpa mig att pytsa i allt i formarna (5 st) så vi skulle hinna få in den i ugnen i tid. Vi varvade plattor och smet och avslutade med några ostskivor på toppen. In i ugnen, det var lite tight om tid, men den blev klar på 20 minuter och barn och personal tyckte det var jättegott.

O gjorde en "dressing" som hon hällde lite av på gårdagens överblivna pommes, den gjorde hon på finhackad vitlök, citronsaft och grillkrydda (skulle egentligen vara koriander). Det blev riktigt gott!

To 17 oktober Korv och Pommes

23 okt. 2024

Idag var Å ledig och O skulle vara vikarie. Eftersom det saknades personal så fick O vara hos barnen och de undrade om jag kunde klara mig själv i köket, men med O nära till hands om det skulle vara något. Så så blev det.

Det var korv och pommes på menyn idag, ett födelsedagsönskemål.

Började steka korvarna 2 paket kycklingkorvar och 6 paket vanlig grillkorv, så de fick en brynt yta först, sedan stekte jag dem lite längre och slutligen fick de ligga på ett bleck med folie i ugnen medan pommen blev klar. Det värsta var att pommen aldrig verkade bli klar. Jag fördelade 4 kg pommes på tre bleck, anpassade temperaturen och körde dem i över 30 minuter , dvs 10 min längre än angivet, (15-20) men de var fortfarande långt ifrån färdiga, men några var lite bruna i ändarna. Till slut hämtade jag O som tyckte att de var tillräckligt färdiga.
Återigen, jag var inte nöjd med pommen men både personal och barn åt med god aptit, och det är väl det som är det viktiga.

Jag vet inte om det kan vara ugnen som inte "är som den ska" eller vad det kan ha berott på.

Onsdag 16 oktober Fiskgryta med rotsaker

23 okt. 2024

Idag fick jag göra det mesta av maten.

Jag skar morötter, potatis och rotselleri i bitar och fräste i stekpanna, sen ner i en 8-10liters gryta, sedan skulle det i krossade tomater, buljong, vatten och kryddor och så fick det puttra.

Fisken (sej)var fortfarande frusen trots att den legat i kylskåp i över ett dygn, men den gick bra att skära i mindre bitar ändå.

Tisdag 15 oktober, Soppa på butternut pumpa med bröd

23 okt. 2024

Efter att ha tagit hand om frukostdisken (som jag gör varje morgon) skalade jag de tre pumporna och skar i små bitar. Har aldrig lagat eller skalat en sån pumpa förut, och kärnhuset satt inte riktigt som jag trodde, det var litet och lätt att få bort kärnorna.
Sedan hade Å i pumporna, i en stor gryta där hon fräst lök, sedan hällde hon på vatten så det täckte, och så fick det koka/sjuda. Hon kryddade med salt, peppar, paprikapulver och lite chili och till slut kokosmjölk och sedan mixade hon det hela med mixerstav.

Sedan rostade hon solrosfrön och pumpakärnor i stekpannan, och kikärter,-4-500g  i ugnen som hon lagt i en bunke och blandat med ca 2 msk olja och kryddat med önskade kryddor, i det här fallet persilado, paprikapulver och flingsalt, och sedan fick det stå i 200-225 grader i ca 15 min.

Till soppan blev det bröd, bullar; (cirkamängder) på 1 l mjölk, 2 dl grahamsmjöl, 8 dl vetemjöl, 4 msk bakpulver, 0,5 dl olja, 2 tsk salt som blandades. Sedan rullade hon som en "korv" och delade i bitar. Jag fick halva degen och valde rullade bullar av min "korv. Sedan in i ugnen på ca 250 grader (varmluft 225) i ca 10 minuter.

På eftermiddagen skulle jag göra blåbärspannkaka (som en ugnspannkaka med blåbär), men jag blev inte nöjd med den, för det kändes som den aldrig blev klar. Den var ganska "smetig" inuti fast den stått längre in ugnen än vad receptet angav och att jag anpassat temperaturen till varmluftsugn. Till slut blev jag tvungen att ta ut den så den inte skulle få för mycket färg och barnen var hungriga och väntade. Jag vet inte om det kan ha berott på att jag använde frusna/tinade bär istället för färska som det står i receptet, och att det var det som gjorde den blöt?

Även om jag inte var nöjd så var Barnen nöjda i alla fall, och åt med god aptit.

Måndag 14 oktober Spaghetti med köttfärssås

14 okt. 2024

Idag hade Å möte fram till kl. 10:00, så jag började med köttfärssåsen (på kycklingfärs) enligt "receptet" som Å lämnat till mig.

Färsen hade fått tina i vatten, och den skulle först brynas lite innan den hamnade i grytan tillsammans med krossade tomater och annat. 

 

Fre 11 oktober, Kycklinggryta med ris

11 okt. 2024

Idag skulle det bli kyckling och ris. Ris går alltid åt mycket, så Å brukar räkna 1 normalportion per barn. Dagens gästantal 8 vuxna, 17 barn, dvs 24 personer.

Kycklingen hade hunnit tina, och det var inner- bröst- och lårfile som jag skar i bitar. (med mina fina knivar som jag hittat billigt på loppis, ville ju prova dem och de var bra!)

Å brynte kycklingen på ganska hög värme, och kryddade med bl.a. Garam Masala. Sedan lade hon över den i en större gryta där hon fräst gul lök. Sedan i med 3 burkar kokosmjölk, vatten 2-3 burkar beroende på önskad konsistens.  1 msk salt, lite paprikapulver, lökpulver, 1 tsk ingefära en halv msk grillkrydda,  och doftade över lite vitpeppar. Sedan lade hon i 2-3 hackade paprikor, 1 paket fryst ananas. Det fanns lite creme bonjour vitlök som hon också hade i. Sedan reds det av med maizena.

Å sköljde jasminris, lät vatten koka upp och sedan fick riset sjuda i ca 10-12 minuter, eller tills vattnet absorberats.

Grönsakstallrik med sallad, majs, körsbärstomater, paprika och oliver.

Mellis ägg- och ostmackor.

Torsdag 10 oktober, Stekt Panerad fisk, kokt potatis och kall sås

10 okt. 2024

Idag planerade vi lite inför kommande vecka, då Å ska vara ledig torsdag och fredag, och O ska hoppa in i köket som vikarie.

Vi bestämde en preliminär meny enligt nedan:

  • Må Spaghetti och köttfärssås
  • Ti pumpasoppa och bröd (butternutpumpor och kokosmjölk, troligen)
  • On Fiskgryta med bröd
  • To Födelsedagslunch: Korv och pommes (färdig pommes, i ugn)
  • Fre Vegetarisk lasagne

Vi pratade lite allmänt också, om lite praktiska detaljer och annat. Bl.a. att det är bra att sätta på potatis redan vid 10, eftersom det dels tar tid för plattan att bli varm (5-10 min utan något kokkärl på), och när den väl är varm tar det ytterligare minst en kvart innan vattnet börjar koka. Å's favvoplatta är den uppe i högra hörnet.
När man behöver varmhålla maten en stund ska ugnen vara på 80 grader.

Om det är 25 barn så brukar ett recept på 4port. x 5 bli lagom, (dvs 20 vuxenportioner) för både barn och vuxna. Ofta är det lite färre barn på måndagen och fredagen.

Sedan var det dags att sätta igång med dagens lunch, panerad fisk med kokt fisk och kall sås.

4 pkt pangasiusfileer a 500g. Potatis, ca 3 kg(?)

Jag enkelpanerade pangasiusfilérna i 4-5 dl grahamsmjöl, 2 msk salt, vitpeppar, ca 1 tsk curry (den ska bara anas, inte ge för mycket smak), (allt gick inte åt), stekte dem i stekpanna och lade i glasformar. När de var färdigstekta (de sista vid 10:15) fick de stå i ugnen på 80 grader tills det var dags att servera.

Kokt potatis, Å gjorde kall sås på grekisk youghurt, gräddfil, fil, lättcremefraiche och dill. (bra att göra slut på "skvättar" också) som hon vispade lite och sedan hällde upp i små kannor.

Frysta Ärter lades i kastrull, fick lite salt på sig och sedan hällde Å kokande vatten över dem. Det blev även gurka och tomat till grönsaksfatet.

Barnen gillade maten, de flesta tog om två gånger.

Till mellis mackor med ost / hushållsmedvurst.

Idag var det höst på riktigt, ihållande regn nästan hela dagen.

← Äldre inlägg


Välkommen

Välkommen till oops.n.nu.

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.